Droom je ervan om de rust en schoonheid van de natuur naar je eigen achtertuin te brengen, maar ontbreekt het je aan tijd, ruimte of middelen voor een grote vijver? Dan is een mini vijver misschien precies wat je nodig hebt. Deze charmante toevoeging brengt een vleugje sereniteit in je buitenruimte en is verrassend eenvoudig zelf te maken. Ontdek in deze blogpost alles wat je moet weten over deze bijzondere oase van rust!
Wat is een mini vijver
Met een bescheiden omvang van slechts enkele vierkante meters, zijn mini vijvers een ideale toevoeging voor kleine tuinen of terrassen. Deze compacte water oases bieden ruimte voor een scala aan waterplanten en dieren, zoals vissen en kikkers, waardoor je de pracht van de natuur naar je buitenruimte kunt halen. Daarnaast zijn er tal van voordelen verbonden aan een mini vijver, waaronder het aantrekken van wilde dieren, het bevorderen van een gezonde luchtkwaliteit en het creëren van een serene sfeer in je tuin.
Het stappenplan voor een mini vijver
Het maken van een mini vijver is een leuke en mogelijk eenvoudige manier om buitenavontuur in je achtertuin te brengen. Maar hoe maak je een mini vijver? Met dit stappenplan maak je de mooiste mini vijver van de hele buurt!
1. Kies je mini vijver
Je kunt een mini vijver gewoon boven de grond plaatsen, zonder dat je hoeft te graven. Het is tegenwoordig helemaal in om te recyclen, dus kijk eens rond voor een waterdicht bakje van minstens 30 cm diep en met een inhoud van 50 liter, dat er ook nog een beetje leuk uitziet. Denk aan een half houten vat, een grote metalen emmer, een zinken teil of zelfs een oud bad of een oude gootsteen.
Maar als je wilt, kun je ook kiezen voor een ingegraven mini vijver door te investeren in een kant-en-klare mini vijver. Zo’n ingegraven vijver heeft minder last van temperatuurschommelingen en trekt ook dieren aan die over land komen. Toch heeft een verplaatsbare vijver zo zijn voordelen: je kunt hem altijd op de beste plek zetten.
2. Vind een schone en geschikte plek voor je mini vijver
Hoewel je binnenkort allerlei leven in je mini vijver wilt zien, is het toch het beste om met een schone lei te beginnen. Maak het reservoir grondig schoon met een oplossing van water en azijn om zeepresten en achtergebleven organisch materiaal te verwijderen. Om je mini vijver optimaal te laten gedijen, is het ideaal om hem in de halfschaduw te plaatsen. In direct zonlicht warmt het water te snel op, waardoor algen vrij spel krijgen.
3. Kijk voor de bodem van je mini vijver
Voor een levendige mini vijver, zorg voor een 10 cm laag ‘substraat’ op de bodem. Dit kunnen lavakorrels, kiezelsteentjes, zand of grind zijn, perfect voor nuttige bacteriën die het water zuiveren en schuilplaatsen bieden voor waterdieren. Om ervoor te zorgen dat dieren gemakkelijk in en uit de vijver kunnen komen, gebruik oude bakstenen om plateaus te creëren. Deze bieden ook verschillende hoogtes voor planten. Een drijvend stuk hout is geliefd bij amfibieën, terwijl een ‘stap plaats’ net onder het wateroppervlak ideaal is voor badderende vogels.
4. Vul je mini vijver met water
Nu is je mini vijver gereed om te vullen! Hoewel regenwater de meest milieuvriendelijke optie is, kan de zuurgraad ervan sommige planten minder geschikt vinden. Gelukkig bevat leidingwater voldoende kalk, wat juist wel gunstig is voor je vijver.
5. Kies nu je planten voor in de mini vijver
Creëer een groen paradijsje in je mini vijver, maar houd het bescheiden. Waterplanten kunnen snel groeien, soms zelfs te snel! Kies daarom liever voor meer ingetogen plantensoorten en reserveer ruimte voor drijvende planten zoals kikkerbeet of een witte waterlelie. Zorg ervoor dat je de planten op de juiste diepte plaatst, bij voorkeur in doorlatende vijvermandjes. Zuurstofplanten horen thuis in de diepste delen, terwijl moerasplanten goed gedijen in ondiep water. Vermijd altijd exotische planten, die hebben de neiging om je hele vijver in een mum van tijd over te nemen!
De beste planten voor een mini vijver zijn:
- Diamantkruid
- Drijvende waterhyacint
- Holpijp
- Hoornblad
- Kikkerbeet
- Waterlelies, maar let op: waterlelies gaan nooit samen met een fontein of waterval
- Waterpest
- Watersla
6. Kies nu je vissen voor in de mini vijver
In een mini vijver is er geen ruimte voor siervissen, omdat hun uitwerpselen het water troebel maken en een feestmaal vormen voor ongewenste algen. Kikkers en salamanders zijn daarentegen wel welkom, evenals insecteneters zoals libellen en waterkevers. Deze nuttige rovers helpen bij het bestrijden van muggenlarven, waardoor je een waterpartij zonder muggenoverlast kunt hebben. Zorg ervoor dat amfibieën gemakkelijk in en uit je mini vijver kunnen komen door een ’trapje’ aan de buitenkant te plaatsen.
7. Draag zorg voor je mini vijver
Houd het waterniveau van je mini vijver goed in de gaten en vul het tijdig bij, vooral in de zomer wanneer het water snel verdampt. Daarnaast is het belangrijk om je waterplanten regelmatig te snoeien of uit te dunnen om ze in toom te houden. Dit bevordert een gezonde vijverkringloop, omdat groeiende planten voedingsstoffen uit het water opnemen. Bovendien moet je je mini vijver één keer per jaar een grondige schoonmaakbeurt geven om alles fris en gezond te houden.
In de herfst kan je mini vijver op het terras blijven staan, maar bij vorst moet hij naar binnen worden gehaald, omdat de waterplanten vorst niet overleven. Daarom is het essentieel om de planten dicht bij de bodem terug te snoeien en de vijver in een kleine, koele, vorstvrije ruimte te plaatsen, die ook donker mag zijn.
Waar plaats je het best een mini vijver
De locatie van je mini vijver hangt af van de beschikbare ruimte en je persoonlijke voorkeuren. Idealiter plaats je de vijver op een schaduwrijke plek, omdat dit de groei van algen bevordert. Of je nu een mini vijver op een terras, balkon of in de tuin installeert, zorg ervoor dat de plek voldoende ruimte biedt om eromheen te lopen en gemakkelijk bereikbaar is voor onderhoud. Bovendien moet de ondergrond stevig genoeg zijn om het gewicht van het water en de container te dragen.
Hoe diep moet het zijn
De diepte van een mini vijver hangt voornamelijk af van de planten en dieren die je erin wilt houden. Over het algemeen wordt een diepte van minstens 30 centimeter aanbevolen, maar als je van plan bent vissen toe te voegen, moet de diepte minimaal 50 centimeter zijn. Ook de grootte en vorm van de container zijn belangrijke factoren bij het bepalen van de juiste diepte. Door de juiste diepte te kiezen, zorg je ervoor dat de planten en dieren in je mini vijver een veilige en geschikte leefomgeving hebben.
Hoeveel kost een het
De kosten van een mini vijver variëren afhankelijk van de grootte, het materiaal van de container en de soorten planten en dieren die je erin wilt plaatsen. Een goedkopere container gevuld met alleen waterplanten zal een lager prijskaartje hebben, terwijl een grotere, hoogwaardige container met vissen of andere dieren duurder zal zijn. Over het algemeen liggen de kosten tussen de €50 en €200. Houd hier rekening mee bij het plannen van je budget voor je mini vijver om onvoorziene uitgaven te voorkomen.
Voor meer interessante informatie bekijk zeker eens onzer andere blogs!